Inspirationsoplæg

Om at score dit næste job

Steen Kræmer, der er aktuel med bogen ”Scor jobbet til samtalen” var på besøg for at holde foredrag for os. Jobsamtalen var netop, hvad det skulle handle om, og Steen præsenterede fem punkter som en god rettesnor, hvis du gerne vil gøre det godt – og det vil du selvfølgelig. 


Research

Ansøgere der kommer uforberedt er det værste, så lav din research. Du kan blive klogere på virksomheden ved at gå i dybden på deres hjemmeside. Hvad er deres vision og værdigrundlag? Ellers kan du bruge søgemaskiner og gerne DuckDuckGo eller Bing, som kan give dig en mere ”ren søgning” i forhold til Google, som ved, hvad du ellers søger på og gerne vil se. Overvej også bibliotekernes mediedatabase Infomedia eller Trustpilot. Du skal i øvrigt ikke være bange for åbenlyst at stalke dine kommende kollegaer på LinkedIn. 


Førstehåndsindtryk

Når du så ankommer til samtalen, skal du tænke over, hvordan du tager dig ud. Hjernen holder fast i sine antagelser, så i virkeligheden er dette punkt et af de vigtigste. Husk at smile, når du får øjenkontakt. Rejs dig, når du hilser på folk og tal klart og tydeligt. Tænk på, at samtalen allerede begynder, når du ankommer til stedet. Måske ser de dig gennem vinduet. Så lad nu være med at pille næse! Det kan du godt vente med til senere.


Spørgsmål

Du skal altid have nogle spørgsmål klar til dem. Når du spørger, kan de tale om sig selv, og alle elsker at tale om sig selv. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal spørge om, kan du finde ca. 40 spørgsmålsformuleringer på Steen Kræmers hjemmeside: www.hitmedjobbet.dk/spoerg

Og det gyldne slutspørgsmål får du lige foræret her. Spørg: Hvilke forbehold har I i forhold til at se mig i denne stilling? Så kan du selv overbevise dem om, at der ikke er hold i deres tvivl. Smart!


Storytelling

Fortæl historier. De klæber og man husker dem meget bedre end fakta. Her foreslog Steen PAR-metoden:
P – Problem: Hvad var du ude for?
A – Action: Hvad gjorde du?
R – Result: Hvad var resultatet af det?
Det vil give et meget mere unikt billede af netop dig.


Kropssprog

Det er ofte vigtigere, end det du siger. Dit håndtryk skal være fast, men heller ikke for fast. Forestil dig, at du løfter en hammer op fra et bord. Så har du håndtrykket på plads. Læn dig frem ved bordet, da det viser interesse, og gestikuler med måde, men sid heller ikke helt stille. Du kan måske prøve at spejle de andres bevægelser, ligesom kærester gør det. Sådan signalerer du nemt, at du godt kan lide dem. 

Det var de fem punkter kort fortalt. Og selvfølgelig er det ikke alt sammen så nemt, som det lyder, men tænk på, at alt i alt handler det om at være den bedste version af dig selv, og så skal du nok få scoret det job, du har gået og kigget langt efter.