Inspirationsoplæg

Mental gymnastik med erindringer og håb

Denne torsdag kastede Morten Toft fra Frit Oplysningsforbund os ud i en følelsesfuld kavalkade af livsulykker fra hans personlige erindringskatalog. En crazy kaskade af oplevelser, hvor frygten for at miste sine nærmeste og sit selvværd forstærkede sig selv. Men hvordan genfortæller vi vores livsforløb, så vi får fokus på det liv vi ønsker?

Morten beskæftiger sig med coaching i folkeoplysningens rammer. ”Det du fokuserer på bliver større, så når du frygter at noget sker, bliver det ofte en selvopfyldende profeti” konstaterer han. Han anbefaler at lave en liste over ting, som du ser frem til. Det handler om evnen til at forestille sig noget positivt og handle på det.

Morten viste os en tegneseriefigur i fem sindstilstande: Én der hviler i nuet, en anden der ser tilbage på succeser, en tredje hvor ”fiaskoer” kendetegner fortiden. Sidstnævnte tilstand anvender Morten som en læring til at komme videre. Men du vil næppe betragte det som en gave, mens du står i situationen.

De to sidste sindstilstande viste en person, der frygter at noget vil ske, og en femte som ser frem til, at noget godt vil ske i fremtiden. Øvelsen går ud på at fordele procenter på de fem sindstilstande. Fordel procenter, der viser hvor dit fokus er lige nu, så det giver 100 % i alt. Og så en ny øvelse, hvor du ønsker, at dit fokus ligger i fremtiden.

Tør du drømme? Tør du sætte mål? Både de vilde og de jordnære? Morten sætter ord og billeder på drømme og mål og gør dem til virkelighed. Han sluttede af med at sige: ”Alt skabes to gange. Først i vores fantasi og så i virkeligheden.